Laman Utama

CINTAILAH SUNGAI KITA

 • PDF
 • Cetak

PENDAHULUAN:-

 • Sungai merupakan pembekal sumber air kepada manusia.
 • Melalui sungai manusia dapat minum, mandi dan mencuci pakaian.
 • Sungai merupakan pembekal sumber makanan.
 • Sungai juga menjadi lokasi yang menarik kunjungan pelancong
 • Hal ini demikian, sungai wajar dijaga agar kebersihannya akan terus terpelihara.

IDEA-IDEA PENTING:-

 • Punca-punca pencemaran sungai

 1. Pembuangan sisa pepejal ke dalam sungai - sesetengah anggota masyarakat mengambil jalan mudah dengan cara membuang sampah ke dalam sungai. Mereka menganggap sungai sebagai tong sampah. Sungai menjadi kotor, banyak hidupan akuatik yang pupus.
 2. Pembuangan sisa kumbahan terus ke sungai - terdapat kilang yang membuang sisa kumbahan terus ke sungai tanpa dirawat terlebih dahulu. Pengusaha bertindak sedemikian kerana mahu menjimatkan kos. Sisa kumbahan banyak mengandungi toksik yang boleh mengancam flora dan fauna sesebuah sungai.
 3. Kurang pemantauan dan langkah penguatkuasaan yang lemah - Pihak berwajib tidak melaksanakan tugas yang diamanahkan sebaik mungkin. Pihak berwajib menghadapi masalah kekurangan pegawai. Pihak yang melakukan kesalahan jarang-jarang dikenakan tindakan.
 4. Sikap anggota masyarakat yang tidak prihatin - mereka tidak mempunyai kesedaran betapa pentingnya sungai kepada kehidupan manusia. Mereka juga kurang mengetahui kesan buruk pencemaran sungai. Pencemaran sungai yang dilakukan oleh pihak lain hanya dipandang sebelah mata oleh masyarakat sekeliling.
 • Cara-cara mengekalkan keindahan sungai
 1. Pihak berwajib, NGO dan pihak swasta mestilah menganjurkan kempen 'Cintailah Sungai Kita' secara berterusan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kepentingan sungai. - kempen juga lebih berkesan jika diwara-warakan melalui media massa seperti televisyen, radio dan sebagainya.
 2. Kerap mengadakan aktiviti gotong-royong membersihkan sungai melibatkan semua lapisan masyarakat - dapat menangani masalah sungai yang kotor. Gotong-royong juga diharapkan dapat memupuk perasaan cinta akan sungai.
 3. Tindakan penguatkuasaan yang lebih tegas dan berterusan - perlu mengenakan tindakan tegas kepada pesalah-pesalah seperti mengenakan kompaun yang lebih tinggi dan penjara mandatory.
 4. Pihak berwajib wajar mempelbagaikan fungsi sungai - contohnya sungai dijadikan lokasi pelancongan, aktiviti perkelahan, dan pertandingan sukan air.

PENUTUP:-

 • Sungai merupakan khazanah kurniaan Tuhan yang sangat besar fungsinya. Semua pihak perlu bekerjasama bagi memastikan keindahan dan kebersihan sungai terpelihara sehingga bila-bila.

 

 

 

 


 

Kajian

Adakah Anda Berpuashati Dengan Perkhidmatan Yang Diberikan Oleh JPSWPKL?
 

Makluman Terkini

INFO WP KUALA LUMPUR

Pautan Lain

Free Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com