Laman UtamaPerihal KamiPerutusan Pengarah

Perutusan Pengarah

  • PDF
  • Cetak

Assalamualaikum warahmatullah and salam sejahatera.

Selamat Datang ke Portal Pusat Kawalan SMART.

SMART telah dihasilkan sebagai satu penyelesaian inovatif bagi mengurangkan ancaman banjir yang dialami Kuala Lumpur setiap tahun. Ia dibina atas kesedaran bahawa trend kekerapan banjir semakin meningkat. Semenjak mula beroperasi pada tahun 2007, Pusat Kawalan SMART telah mengakifkan pelencongan air banjir sebanyak lebih 200 kali bagi mengawal paras air sungai. Dalam tahun 2012, pusat ini telah menangani tiga situasi Mode 4 yang mana jumlah air yang dilencongkan bagi setiap satu insiden berpotensi menenggelamkan pusat bandar. Setiap satu kejadian Mode 4 membawa pengajaran dan melebarkan pengalaman kami dalam mengendalikan sistem pengurusan banjir yang kini telah menjadi ikon kejuruteraan negara.

 

Sementara Pusat Kawalan SMART berusaha mengurangkan risiko banjir, ia juga menghadapi masalah sampah dalam sungai dan berusaha membersihkannya. Setiap insiden hujan lebat membawa aliran sungai yang penuh dengan sampah dan bertan-tan sampah telah berjaya disekat oleh sistem pengumpulan sampah SMART. Kerajaan dapat menjimatkan banyak wang jika rakyat lebih perihatin dan tidak membuang sampah sewenang-wenangnya ke dalam sungai. Pihak Pusat Kawalan SMART akan terus memainkan peranan dalam membersihkan sungai disamping kerja utama kami iaitu melencongkan air banjir.

 

Sekian, terima kasih.

Ir Amiruddin b Alaldin

Pengarah

 

 

EKSA

 

Statistik Mod 2019

Mod 2: 16
Mod 3: 1
Mod 4: 0

Jumlah Mod :17

status sehingga: 31/5/2019

 

Statistik Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini249
mod_vvisit_counterSemalam615
mod_vvisit_counterMinggu ini1492
mod_vvisit_counterMinggu lepas2610
mod_vvisit_counterBulan ini5554
mod_vvisit_counterBulan lepas9396
mod_vvisit_counterKesemua hari1850344

We have: 30 guests, 1 bots online
IP anda: 3.228.24.192
 , 
Hari ini: Okt 16, 2019
Free Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com